Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Продажбите на бира са достигнали 500 млн. лв. през 2016 г.

Продажбите на бира са достигнали 500 млн. лв. през 2016 г.снимка: capital.bg

През миналата година в страната са произведени близо 5.18 млн. хектолитра бира, а продажбите са за 500 млн. лв., съобщиха от браншовия съюз в навечерието на професионалния празник на пивоварите – Илинден.

Членовете на Съюза на пивоварите - "Болярка - ВТ", "Бритос", "Загорка", "Каменица", "Карлсберг България", "Ломско пиво", държат общо 98-99% от пазара в количество и 93% в стойност, показват данните.

Достигнатият през миналата година обем на производството на бира е най-високият от 2008 г. насам. За първи път се отчита слаб спад от 2% в количествата на внесеното в страната пиво и покачване на износа с 8%, уточняват от сдружението.

За три години - 164 млн. лв. инвестиции

"За последните три години инвестициите в дълготрайни материални активи за производство на пиво и малц са за 164 млн. лв. Вложенията са главно в нови бутилиращи и опаковащи линии, енергоефективно промишлено обзавеждане, модернизиране на производствените и логистичните звена. От 1994 г., когато започва приватизацията на пивоварната промишленост в страната, до днес в сектора са инвестирани над 1.17 млрд. лева", уточнява изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова. По думите й през миналата година приходите към бюджета от производството и продажбите на бира надхвърлят 350 млн. лева, от които директните постъпления от акциз и ДДС от бранша са близо 140 млн. лева. А около 95% от тях са от шестте бирени компании, които са членове на браншовия съюз.

Официални статистически данни сочат, че консумацията на бира в страната достига 74 литра на човек годишно, което е над средното за ЕС. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 20 Юли 2017 16:08
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.