Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Газпром" заговори за нов вариант на „Южен поток”

"Газпром" заговори за нов вариант на „Южен поток”

Нов вариант на газопровода „Южен поток” от полуостров Крим до Варна лансира шефът на „Газпром експорт ” Андрей Конопляник. Той спомена идеята по време на Централноевропейския газов форум в Братислава.

Днешното изказване на шефа на „Газпром експорт” е първото признание на руската страна, че „Южен поток” не е погребан проект.

„Русия е в правото си да търси маршрути за износ на газ, които представляват най-малък риск за изпълнението на договорите”, заявявил генералният директор на „Газпром експорт” Андрей Конопляник. Той съобщи, че руската страна търси енергийни маршрути, които да заобикалят Украйна, но и да не включват Турция.

Обсъждат се алтернативните маршрути „Южен поток”, и „Северен поток 2”. Тези трасета обаче трябвало да се изграждат с частно финансиране, а не със средства от Евросъюза, твърдят от "Газпром".

Новината идва около седмица след като България започна проучвания за нефт и газ в Черно море. На церемонията тогава премиерът Бойко Борисов загатна, че по проект за руско-български газопровод продължава да се работи, и продължават да се доставят тръби за България от руската страна. Новият проект за газопровод от полуостров Крим, обаче, крие не само проблеми с европейските регулатори, но и такива от чисто политически характер. България официално не признава полуострова за част от Русия. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 28 Април 2016 12:55