Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

38% от българските компании са били обект на икономическо престъпление

38% от българските компании са били обект на икономическо престъпление

38% от българските компании са били обект на икономическо престъпление през последните две години, сочи глобално проучване на PwC. За 31% от тях загубите са надхвърлили 100 хил. долара, сочат данните.

При 34% от случаите измамите са били извършени от служители на организацията, което говори за слабости на системите за вътрешен контрол.

Проучването на PwC се е провело сред 77 водещи компании в страната.

Анализът на консултантската компания показва, че икономическата престъпност в България расте – резултатите са значително по-високи спрямо глобалните. А спрямо аналогично проучване в страната през 2014 година икономическите престъпления в страната се увеличават с 13 пункта.

Броят на организациите, станали обект на кибер престъпление, също се увеличава. Тревожен е фактът, че 37% от участвалите в проучването нямат план за действие при такава заплаха, а 1/3 от тях дори не възнамеряват да прилагат подобен план.

От PwC посочват още, че „традиционните“ икономически престъпления у нас, сред които са присвояването на активи, подкупите и корупцията, не се контролират ефективно. 21% от компаниите съобщават за искан подкуп през последните 24 месеца, а 36% смятат, че са загубили бизнес възможност заради техен конкурент, за когото мислят, че е платил подкуп.

Най-разпространеното икономическо престъпление в България е присвояването на активи, следвано от корупцията, измамите при поръчки и доставки, както и счетоводните измами. / Инвестор.бг

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 13 Май 2016 11:02
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.