Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Теменужка Петкова: Още през 2015 година предприехме действия да бъдат редуцирани разходите в проектната акционерна компания „Южен поток България”

Теменужка Петковаснимка: dnevnik.bgТеменужка Петкова

Още през 2015 година предприехме действия да бъдат редуцирани разходите в проектната акционерна компания „Южен поток България”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод запитването на депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев във връзка с работата на предприятието „Южен поток България” и това, че заплатите на служителите на проектната компания за газопровода, от който България и Русия вече се отказаха, възлизат на повече от 4 700 лева на месец.

Тя припомни, че на 1 декември 2014 година беше направено политическо изявление от страна на руския президент Владимир Путин във връзка с решението за спиране на проекта „Южен поток”. „Този проект се реализира от едно съвместно акционерно дружество, в което акционери с равен брой дялове са БЕХ и Газпром. Тоест всички решения, които се взимат по отношение на тази проектна компания, се взимат от двамата акционери”, уточни министър Петкова. Тя допълни, че веднага след това изявление е бил направен бърз преглед и анализ по отношение на разходите, които се извършват в проектното дружество и по отношение на статута на акционерната компания, за да се види какви действия следва да бъдат предприети.

„През 2015 година предприехме действия от българската страна след мое писмо, с което настоях да бъде предложено на руския акционер да се преформатира и преструктурира акционерното дружество и съответно да бъдат приведени в съответствие възнагражденията, които служителите на компанията получават” , отбеляза министър Петкова. Тя подчерта, че няма как българската или руската държава да вземат решение за прекратяване на дружеството и това може да бъде направено единствено от акционерите.

„Още през 2015 година предприехме действия да бъдат редуцирани разходите с оглед новия статус на проекта”, заяви енергийният министър. Тя посочи, че към 31 декември 2014 година служителите в компанията са били 34, а в резултат на предприетите действия от българска страна още през септември 2015-та те са били 19. „Към настоящия момент в проектната компания работят 6 служителя, двама от руска страна и четирима от българска страна”, поясни министър Петкова.

„Това акционерно дружество има активи, които притежава – документи, свързани с оценката за въздействието на околната среда, подробен устройствен план, техническия проект, който е подготвен в голямата си част. Това е много сериозен актив и е най-ценното, което има компанията. То може да е полезно на България в областта на енергетиката с оглед на нашата концепция за изграждането на газоразпределителния център на територията на България, тъй като трасетата, по които би могъл на минава природния газ не са по-различни от тези, които вече са обсъдени, обмислени и одобрени от нас”, допълни още тя.

„Трябва да подходим много разумно и прагматично, тези активи биха могли да бъдат продадени или при определени условия да са много полезни за нас”, заяви министър Петкова. "Българският акционер е редуцирал заплатите на четиримата служители от българска страна и те се доближават до средните в сектор "Енергетика" в страната", увери още тя. / Фокус

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники