Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Портовете ни пращят от тръби за "Южен поток"

Портовете ни пращят от тръби за "Южен поток"снимка: dw.com

Корабът "Арнеборг" (Arneborg), натоварен с 685 тръби, изработени за газопровода "Южен поток", акостира в сряда на пристанище Варна. Това научи "Стандарт" от стифадори, работещи на най-големия ни порт. Разтоварването на плавателния съд започна в четвъртък и върви по план, обясниха в петък служители от порта.

"Арнеборг" пристига във Варна от пристанището на Единбург - Лейт, коментираха стифадорите. След "Арнеборг" до края на септември на двата терминала - "Варна изток" и "Варна Запад", ще пристигнат общо 18 кораба, натоварени с тръби за "Южен поток", обясниха още те. Вторият кораб с тръби ще акостира още тази седмица. В Бургас също се очакват кораби с тръби за "Южен поток", част от които идват от Япония през Дубай, обясниха служители на порта.

От ръководствата на двете пристанища обаче категорично отказаха всякакъв коментар с обяснението, че са подписали договори с включена клауза за конфиденциалност.

Тръбите идват с големи кораби във Варна и Бургас, където ще бъдат разтоварени и след определен престой ще бъдат натоварени на малки плавателни съдове и ще отплават за Русия. Навярно те ще бъдат използвани за изграждането на газопровода, който ще доставя руско синьо гориво от Анапа за Крим, а оттам може да тръгне по дъното на морето към България.

Неотдавна излезе официална информация, че от 7 юни 2016 г. компанията "Саут Стрийм Транспорт" (ССТ) "започва оптимизация на складовите си площи за съхранени на газови тръби в българските пристанища Бургас и Варна". Тръбите, които са произведени още през 2014 г., ще бъдат преместени в различните складове на компанията, се казва в съобщението на ССТ. Става въпрос за общо около 150 000 тръби, предназначени за строителството на две линии на газопровода през Черно море.

По-голямата част от тези тръби е доставена във Варна и Бургас още през 2014 г. и в началото на 2015 г. Целта на сегашните доставки е да се осигури дългосрочното съхранение на газовите тръби, се казва още в съобщението на ССТ. Новите доставки на тръби за газопровода не са свързани с каквато и да е промяна в статуса на проекта "Южен поток", категорични са от ССТ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники