Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Калин Филипов: Реакторите не могат произволно да бъдат местени от една централа в друга

Калин Филипов: Реакторите не могат произволно да бъдат местени от една централа в другаснимка: dnevnik.bg

България трудно може да продаде реакторите, които са поръчани за АЕЦ "Белене", без руския производител, твърдят експерти.

Оборудването, което имаме, не е изцяло готово, т.е. ние нямаме един готов проект, за да можем да се обадим на някого и да кажем, че продаваме проекта и може да се започне да се строи. Този проект също след това трябва да мине през лицензионните процедури - предупреди преподавателят по ядрена енергетика от Техническия университет Калин Филипов в интервю за "Хоризонт“. Страните, които планират да строят централи с подобни на нашите реактори, са: Иран, Индия, Йордания и евентуално Унгария. Реакторите обаче не могат произволно да бъдат местени от една централа в друга заради спецификата на всеки проект, обясни Филипов:

Беленският реактор си е към беленския проект. Ние не можем толкова лесно да хванем и да пренесем един проект от град Белене до град Козлодуй, а пък можем да го пренесем някъде в Индия, Иран или където и да е. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 21 Юни 2016 10:18
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.