Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НЕК дава 1,1 млн. лева за преконсервация на реакторите за АЕЦ "Белене"

НЕК дава 1,1 млн. лева за преконсервация на реакторите за АЕЦ "Белене"снимка: btvnovinite.bg

Националната електрическа компания (НЕК) ще даде 1,11 млн. лева без ДДС за преконсервиране на оборудването за АЕЦ "Белене". Това става ясно от публикувана обществена поръчка на компанията.

Двата блока за АЕЦ "Белене" са произведени от "Ижорските заводи", но с писмо от 25 декември 2020 година те делегират правата за извършване на техническо ръководство при преконсервацията на оборудването на "Атомстройекспорт", обясняват от НЕК. В процеса задължително обаче трябва да участват експерти от "Ижорските заводи".

Срокът за изпълнение на договора е 31 декември 2023 година, става ясно от публикуваната информация.
Съгласно договора експертите ще трябва да анализират как е организирана работата по консервацията на оборудването - помещенията, в които се съхранява, техническа екипировка и т.н. Ще бъдат проверени и вътрешни документи, регламентиращи изпълнението на дейността, както и условията като цяло за съхранение на оборудването за втората ядрена централа у нас.

До пролетта на 2017 година оборудването за АЕЦ "Белене" се съхраняваше в "Ижорските заводи". След като България загуби арбитражното дело, заведено от руския производител, трябваше да платим 620 млн. евро за двата реактора и да ги получим. В момента те се съхраняват на проектираната площадка на централата.

Засега бъдещето на това оборудване не е съвсем ясно. В началото на годината правителството обяви, че то може да бъде ползвано за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники