Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Под 1% паднаха лихвите по депозитите в левове

Под 1% паднаха лихвите по депозитите в левовеснимка: standartnews.com

Лихвите по левовите депозити на гражданите падат под 1% за първи път, като през месец май са средно 0,97%, при 1,17% за април. Лихвите по влоговете на домакинствата в евро са трайно под 1%, като за май намаляват до 0,7%, сочат данните на БНБ. Като някои банки дават годишни лихви от 0,05% по влогове в евро и 0,01% по тези в долари. Лихвите по левовите депозити на бизнеса също падат - средно до 0,29%, но по тези в евро се отчита ръст от 0,44% за април на 0,68% за месец май.

Лихвите по малките заеми за бизнеса в размер до 1 млн. евро през месец май се увеличават. Така въпреки падащите лихви по депозитите взимането на малки заеми от страна на бизнеса се оскъпява. Лихвите по малките бизнес кредити, договорени в левове, нарастват от 4,91% през април на 4,98% през май. А при заемите, договорени в евро, увеличението е по-голямо - от 4,50% на 5,06%. Като лихвите по малките заеми за бизнеса се увеличават за втори пореден месец.

При големите кредити за бизнеса обаче се отчита рязко намаление на лихвите. При заемите в размер над 1 млн. евро, договорени в левове, се отчита понижение на лихвите от 5,51% през април на 3,60% за месец май. А при големите кредити в евро, лихвите падат от 6,62% на 4,86%, сочат данните на БНБ.

Подобно е положението и при кредитите за гражданите. При потребителските заеми, които обикновено са по-малки по-размер, се отчита повишаване на лихвите, докато при ипотечните, които по принцип са за по-големи суми, лихвите намаляват. Годишният процент на разходите (ГПР), който освен лихвите включва и всички такси и комисиони, за левовите потребителски заеми нараства от 10,88% през април на 10,96% за май. А при потребителските заеми в евро ГПР се вдига от 7,84% на 8,24%. Както и при малките кредитите за бизнеса, потребителските заеми поскъпват за втори пореден месец. При ипотечните заеми обаче ГПР пада, като при левовите намалението е от 5,57% за април на 5,47% за май, а за договорените в евро - от 6,17% на 6,12%. / Стандарт

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.