Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Несигурната икономическа среда продължава да пречи на бизнеса в България

Несигурната икономическа среда продължава да пречи на бизнеса в България

През юли общият показател на бизнес климата се понижава с 0.9 пункта спрямо предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в сектора на услугите, докато в промишлеността и в търговията на дребно - остава приблизително на нивото си от юни. Единствено в строителството стопанската конюнктура се подобрява, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва равнището си от юни. По мнение на промишлените предприемачи настоящата производствена активност се подобрява, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Средното натоварване на мощностите през юли се повишава с 0.9 пункта в сравнение с април и достига 73.3%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

Основният фактор, затрудняващ дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната.

За продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През юли съставният показател "бизнес климат в строителството" нараства с 1.3 пункта в резултат на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата регистрира подобрение на настоящата строителна активност, докато прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" остава приблизително на нивото си от юни. Мненията на търговците на дребно за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват, като и очакванията им за обема на продажбите остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.

Услуги. През юли съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 5.7 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото". По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.