Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Първият у нас библиобус тръгва на път в рамките на кампанията „Книгите идват при вас“

Първият у нас библиобус тръгва на път в рамките на кампанията „Книгите идват при вас“снимка: bnr.bg

Столична библиотека започва кампанията „Книгите идват при вас“ с помощта на първата по рода си мобилна библиотека „Библиобус”. От библиотеката обещават поне два пъти месечно той да бъде на разположение на читателите в съгласувани с общините точки. Първата спирка днес е в Националната спортна академия.

В предаването "Преди всички" директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова разказа:

Нашият библиобус е уникален с това, че освен книги - най-новите, най-интересните и най-четените заглавия от Столичната библиотека, и тези, които се намират в книжарниците, по-важното е, че имаме компютър, който свързва тази част от нашата библиотека с фонда на цялата библиотека.

Така потенциалните нови читатели ще могат да търсят в каталога определени заглавия и следващият път, когато библиобусът спре отново при тях, да върнат вече прочетената книга и да вземат поръчаната нова.

Графикът за посещения на библиобуса се изработва съвместно с местните власти, с училища и читалища, уточни Юлия Цинзова. Целта е мобилната библиотека да достигне отдалечени квартали и райони на София със слабо библиотечно покритие:

Избираме места, където няма достъп до книги или той е ограничен, където библиотеките не получават най-добрите книги, най-новите книги... Ще се опитаме да стигнем до домове за стари хора и сираци, до ромските общности. Имаме амбицията да стигнем и до някои райони на София област.

Библиобусът ще представя още дигиталните платформи на библбиотеката. С него ще пътуват и писатели, художници и артисти. През последните години Столичната библиотека развива модерни и креативни формати на общуване с читателите. Сред тях са "Зелени библиотеки" и "Библиотека в планината".

Библиобусът разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.