Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НСИ: Ускоряване на икономическия растеж на България до 3% през второто тримесечие на годината

НСИ: Ускоряване на икономическия растеж на България до 3% през второто тримесечие на годината

Брутният вътрешен продукт на България се повиши през второто тримесечие на 2016 година с 0,7% на тримесечна база, запазвайки доброто темпо на растеж от началото на годината и от последните три тримесечия на 2015 година, показва експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база БВП на България за периода април - юни се повиши с 3,0% (спрямо второто тримесечие на 2015 година) след растеж с 2,9% през първото тримесечие.

Според експресната оценка на НСИ за второто тримесечие на 2016 година брутният вътрешен продукт в номинално изражение възлиза на 21,753 млрд. лева, като реализираната добавена стойност е в размер на 18,538 млрд. лева.

Най-голям дял в БВП заема крайното потребление (77,7% от БВП), което в стойностно изражение възлиза на 16,894 млрд. лева. През вторите три месеца на годината бруто капиталообразуването е за 4,689 млрд. лева и формира 21,5% от БВП на страната.

На годишна база крайното потребление за периода април - юни се увеличава с 2,0%, брутната добавена стойност нараства с 2,5%, докато брутообразуването на основен капитал отчита понижение с 4,5 процентни пункта (спрямо същия период на 2015 година).

През трите месеца до края на юни износът на стоки и услуги се увеличава на годишна база с 2,0% до 13,8998 млрд. лева (относителен дял в размер на 63,9% от БВП), докато вносът се повишава с 2,2% до 13,7304 млрд. лева (63,1% от БВП). Външнотърговското салдо е положително и в размер на 169,4 млн. лева, добавяйки 0,8% към БВП на нашата страна. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.