Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

През юли цените на стоките и услугите са се повишили с 1%

През юли цените на стоките и услугите са се повишили с 1%

Стоките и услугите са поскъпнали през юли с 1 на сто спрямо предишния месец. В сравнение с юли 2015 г. цените обаче са по-ниски с 0.2 на сто, дефлацията се запазва и от началото на годината като е също 0.2 на сто, показват данните на Националния статистически институт.

Инфлацията се дължи най-вече на поскъпването при стоките и услугите в сектора на развлечението и културата - с 6.3 на сто, следвани от поскъпване на транспорта с 1.8 на сто, на храните и безалкохолните напитки - с 1.7% и на цените в ресторантите и хотелите - с 1.2 на сто.

Най-много през месеца поевтиняват облеклото и обувките - с 2.2 на сто. Цените, свързани с жилищното обзавеждане спадат с 0.5 на сто, а тези на алкохола и тютюна, поддръжката на дома, съобщенията и образованието запазват равнището си от предходния месец.

При храните най-голямо поскъпване през месеца се наблюдава при пресните зеленчуци, въпреки че те са в сезона си - с 14.9%, при свинското - с 2.2 на сто, при маслото - с 2.3 на сто, при ябълките - с 5 на сто. Картофите поевтиняват с 13.3 на сто.

При нехранителните стоки най-много поскъпват международните полети - със 17.6 на сто, пакетните туристически услуги - с 15.4 на сто, както и горивата - пропан-бутанът е поскъпнал с 3.1 на сто за месец, масовият бензин А95Н - с 2.1 на сто, а А98 - с 1.6%.

През месеца поевтинели са персоналните компютри - с 0.9 на сто, пералните и готварските печки - с 1.1 на сто. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.