Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Разходите за площадката на АЕЦ "Белене" са достигнали 1,3 млрд. лева

площадка для АЭС "Белене"площадка для АЭС "Белене"

Досега за площадката на АЕЦ "Белене" България е инвестирала 1,305 млрд. лева, като в тази сума не е включено оборудването за реакторите. Това съобщи от трибуната на Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова.

В отговор на депутата от БСП Лява България Васил Антонов енергийният министър уточни още, че стойността на въведените в експлоатация активи на площадката на втората централа е малко над 83 млн. лева.

Става дума за съоръжения и спомагателни бази, сред които складове, пристанище и друга инфраструктура, изградени предимно през 80-те и 90-те години на миналия век. Според Антонов тези съоръжения говорят за "напълно завършена и годна за експлоатация инфраструктура".

Проектът за втора ядрена централа се дискутира вече 35 години - първото решение на Министерския съвет за изграждането на АЕЦ "Белене" датира от 1981 година. Окончателно решение за него все още обаче няма.

В пленарната зала Теменужка Петкова беше категорична, че сега решението за съдбата централата трябва да бъде взето бързо, защото текат лихви по арбитражното дело за оборудването, но не и прибързано.

Решението трябва да бъде взето с консенсус от политическите сили и с отговорност към интересите на страната, категорична беше тя. / investor.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники