Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България 7-а по темп на растеж в ЕС

България 7-а по темп на растеж в ЕС

България е на 7-о място по темп на растеж от държавите е ЕС. Това съобщи Искра Белева, зам.-директор на Института за икономически изследвания при БАН. Експертите съобщиха, че ревизират очакванията си за нарастване на икономиката тази година до 2,9%, а през пролетта прогнозата има за ръст беше 1,9 – 2 на сто.

Според специалистите основен двигател на увеличението ще е вътрешното потребление, както и износът. Очаква се положителен ефект да имат предвиждания рекорден туристически поток, както и изключително добрата селскостопанска реколта.

Около 3,5% от БВП е излишък, който се отчита, коментира доц. д-р Виктор Йоцов, експерт към института. Той поясни, че към края на август той е бил над 3 млрд. лв. Една от причините за това е съкращаването на разходите. Според Йоцов от предвидените 6 млрд. лв. капиталов инвестиции, към момента са направени около 860 млн. лв. Специалистът счита, че има реални шансове годината да завърши с излишък, но може парите да се дадат за покриване на непредвидени разходи, като плащането за „Белене“, което може да се наложи до края на 2016 г.

За 2017 и 2018 година прогнозата на БАН за темп на растеж е от 2,2 и 2,7 на сто. Според учените от БАН развитието на банковия сектор е в рамките на очакваните параметри. Налице са признаци на стабилизация на банковите продукти и кредитирането на дребно.

Пазарът на труда в България се развива според очакванията на икономистите във възходяща посока и оказва позитивен принос към икономическия растеж чрез нарастваща заетост. Планираното равнище на безработица от 8% най-вероятно ще бъде постигнато. Спадът на безработицата е в резултат на по-високото търсене на труд в частния сектор, смятат от БАН. / Монитор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.