Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Василев: Да благодарим на санкциите

Илиян ВасилевИлиян Василев

Истината е, че в същност руските санкции изиграха изключително положителна роля за българската икономика, която най накрая се освободи от проклятието на структурата на СИВ-оския износ и на двойствеността си - едни стоки и стандарти за Русия, други за ЕС.

Това беше истинска прокоба - тъй като вместо да направим износ на качествени вина, каквато е логиката на западния пазар - не обеми, а качество за да имаш по сигурни ниши и по-високи приходи, ние изнасяхме под диктовката на руските вносители и посредници - по-голяма част извън професионалната общност - наливни вина, които след това се разливаха в Подмосковието и превръщаха в някакви буламачи без стойност. За това нашите вина , които имат добър прием на Запад ги няма в нито един по престижен московски ресторант.

Санкциите на Кремъл ни принудиха да сменим стратегия в резултат на които завоювахме от зор - иначе проруските кръгове нямаше изобщо да дадат тази възможност - да навлезем на нови пазари и да се фокусираме върху качеството. Така е на практика с всички други стоки, за които приема към Русия е затворен - намерихме си нови пазари по сигурни и по доходоносни. Особено ако се възползваме от СЕТА и ТТИП - и овладеем североамериканския пазар - можем напълно да забравим за Руския пазар.

Повтарям при нормални условия подобро силово преструктуриране на българския износ нямаше да бъде възможно и още много години щяхме да живеем са тази икономическа шизофрения.

Да благодарим на санкциите.

Нищо, че горката министърка на земеделието продължава да дава пари, да полага усилия, да организира всякакви изложби, медийни изяви в Москва или свързани с голямото желание да "не загубим русия пазар". Нищо подобно не е правила за пазарите в които действително компенсирахме щетите от руския пазар. Което е изключително доказателство, че не от министри и министерства зависят движенията на пазарите и компании.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники