Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НСИ отчита стабилизация на потребителското доверие в България в началото на последното тримесечие

НСИ отчита стабилизация на потребителското доверие в България в началото на последното тримесечие

През октомври 2016 година общият показател на потребителско доверие в България остава приблизително на равнището си от юли, когато доверието на потребителите се сви слабо с 0,6 пункта спрямо началото на пролетта, показва последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Оценките на потребителите относно развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца, са леко влошени спрямо предходното наблюдение на статистиката.

В същото време има известна позитивна промяна в оценката на потребителите за финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца, като очакванията на живеещите в селата са тази положителна тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца, докато населението в градовете е по-негативно настроено спрямо три месеца по-рано.

По-неблагоприятни спрямо юли са оценките на потребителите за изменението на потребителските цени (за повишение на инфлацията) през предходните дванадесет месеца, като техните инфлационни очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца преобладават предвижданията, че тя ще продължи да се увеличава.

Последната анкета на НСИ отчита, че потребителите продължава да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява спрямо юли. В същото време обаче се регистрира по-позитивна настройка в намеренията на потребителите по отношение на извършването на разходи за "подобрения на дома" през следващите дванадесет месеца. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 04 Ноември 2016 12:27
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.