Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НСИ отчита намаляване на трудовата заетост и на средната работна заплата през третото тримесечие

НСИ отчита намаляване на трудовата заетост и на средната работна заплата през третото тримесечие

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България намаляват към края на септември 2016-а година с 45,9 хиляди, или с 1,9% спрямо второто тримесечие на годината, като достигат 2,31 милиона.

Спрямо края на второто тримесечие най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер като "Хотелиерство и ресторантьорство" – понижение с 20%. Понижение със 7,2% бележи и заетостта в сектора "Административни и спомагателни дейности", докато в "Култура, спорт и развлечение" се отчита спад с 4,2 на сто. Най-голямо увеличение на наетите лица е регистрирано в дейностите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 1,5% и в сектора "Строителство" - с 0,4 на сто.

Спрямо същия период на 2015 година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на настоящата година обаче нарастват с 39,2 хиляди или с 1,7% на годишна база, като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Преработваща промишленост" - с 9,6 хиляди, "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - със 7,8 хиляди и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 6,1 хиляди. Най-голямо намалени наетите лица на годишна база има в икономическата дейност "Строителство" - със 7,4 хиляди.

В същото време средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2016 година е в размер на 941 лева и намалява спрямо второто тримесечие с 0,5%, като през юли средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 947 лева, през август – 923 лева и през септември - 954 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намалени на средната месечна работна заплата през третото спрямо второто тримесечие са "Финансови и застрахователни дейности" - с 8,6% и "Операции с недвижими имоти" - с 2,8 на сто.

На годишна база средната месечна работна заплата през трите месеца до края на септември нараства със 7,7% спрямо същия период на 2015 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Държавно управление" - растеж с 10,0%, "Преработващата промишленост" - с 9,7% и "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 9,6 на сто.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2016 година в обществения сектор нараства с 6,8%, а в частния сектор – с 8,0%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през трите месеца до края на септември на настоящата година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2159 лева), "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (1647 лева) и "Финансови и застрахователни дейности" (1612 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство” (със средна заплата от 580 лева), "Други дейности" (660 лева) и "Административни и спомагателни дейности" (722 лева).

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники