Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Поредно, но относително слабо понижение на производствените цени в България през октомври на годишна база

Поредно, но относително слабо понижение на производствените цени в България през октомври на годишна база

Производствените цени в България се повишават през октомври спрямо месец по-рано, но бележат пореден, макар и относително ограничен спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нараства с 0,6% спрямо септември, когато се повиши с 0,5 на сто.

Повишение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 0,1% и в преработващата промишленост – с 0,8%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ няма изменение в цените на месечна база.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през октомври с 0,7%, но след спад с 2,0% през септември, като цените в добивната промишленост се увеличават с 1,2%, а в преработващата промишленост – с 0,3%, докато цените при производството и при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ намаляват с 4 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през десетия месец на 2016 година е с 0,4% над равнището от септември, когато беше отчетено повишение с 0,2% и регистрира понижение с 1,4% на годишна база (спрямо октомври 2015), но след спад с 2,4% през предходния месец. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.