Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК: Не са открити проблеми с неправомерна държавна помощ по случая с АЕЦ "Белене"

ЕК: Не са открити проблеми с неправомерна държавна помощ по случая с АЕЦ "Белене"снимка: bnr.bg

Европейската комисия (ЕК) не е открила неправомерна държавна помощ при решението на българското правителство да даде на Националната електрическа компания над 601 милиона евро от бюджета за погасяване обезщетението, присъдено на руската "Атомсройекспорт" по арбитражното дело за АЕЦ "Белене".

Специално за "Хоризонт" говорителят по конкуренцията на Еврокомисията Рикардо Кардозу уточни, че институцията напълно уважава суверенното право на Българя сама да избира енергийня си микс за добив на електричество:

Последващите действия след решението на Международния арбитражен съд по повод „Белене“ зависят от суверенното българско правителство. Комисията е в контакт с него от известно време. Нейните служби са информирали България, че на този етап не са установили проблеми с неправомерна държавна помощ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи за "Хоризонт", че до ден-два страната ни ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ Белене. Тя уточни, че това ще стане в момента, в който сумата от 600 милиона евро, която Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците, постъпи в сметките им.

С плащането реакторите стават собственост на НЕК.

Двата реактора за Белене ще бъдат съхранявани на площадката на централата:

Тук ние разполагаме с такива условия, които да дадат възможност то да се съхранява по най-добрия начин, но затова, за да имаме гаранция по отношение на неговото качество предвиждаме да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор с "Атомстройекспорт" по отношение консервацията на оборудването и съответно гарантиране на неговото качество.

На въпрос колко са инвеститорите, проявяващи интерес към АЕЦ "Белене", Петкова отговори:

Към настоящия момент три компании са заявили подобен интерес, но дали този интерес ще се материализира и той ще бъде устойчив ще стане ясно само при провеждането на една открита, прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 07 Декември 2016 09:04
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.