Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Георги Табаков: Сега е моментът България да направи решителната крачка към Еврозоната

Георгий Табаковснимка: bnr.bgГеоргий Табаков

Георги Табаков, който e председател на Българския икономически форум, коментира в ефира на "Хоризонт" перспективите за присъединяване на България към Еврозоната, като подчерта, че актуалният въпрос е кога и как да стане това. Табаков припомни, че първо ни предстои за влезем в "зоната на изчакване":

Нищо не пречи да бъдем в ERM 2 - това е механизмът, който предшества Еврозоната. Някои страни там изкараха по 7-8 години преди да се присъединят -  имам предвид страните от Прибалтика.   

Георги Табаков обясни защо смята, че моментът за България сега е добър за направи решителната крачка към Еврозоната:

Аз смятам, че моментът е добър. Страните от Прибалтика се присъединиха към Еврозоната в разгара на най-голямата финансова криза -  нищо страшно не се случи.

Имайте предвид, че има много повече плюсове да се присъединим към Еврозоната, изтъкна Табаков, като обясни:

Така или иначе, българският лев е евро - той почти едно към две е евро. Няма да се промени курсът на българския лев спрямо еврото. А лихвите в нашата много стабилна страна са два пъти до три пъти по-големи от лихвите в .....Еврозоната. Така че хората там плащат за заемите, които взимат, два до три пъти по-малко, отколкото българите в условията на валутен борд .

Табаков посочи, че нестабилността и вълната от популизъм са основните рискове и за валутния съюз, и за цялата икономика на Европа.

Георги Табаков подчерта, че голямото притеснение на бизнеса е, че не е ясно какви са точните планове на българските институции по отношение на стъпките за присъединяване към Еврозоната, защото процесът е сложен и с много предизвикателства:

Това е един сложен процес, един процес, който трябва да бъде  интелигентно управляван, така че да се минимизират голяма част от негативите, които би имало и  да се максимизират колкото се може повече позитивите - безусловните позитиви, които има за българската икономика едно подобно присъединяване.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники