Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БНБ си вдига заплатите, гуверньорът остава с 15 368 лв. на месец

БНБ си вдига заплатите, гуверньорът остава с 15 368 лв. на месец

"Българската народна банка" (БНБ) ще вдигне разходите си за персонала през 2017 г. с около 2 млн. лв. спрямо очакваните харчове за 2016 г.

Основната част от увеличението ще отиде за различни възнаграждения на служителите, става ясно от публикувания в четвъртък бюджет на институцията за 2017 г.

Освен Народното събрание БНБ е другата институция в държавата, която сама си гласува бюджета, като върху него няма особен външен контрол освен от Сметната палата и от външен одитор.

Една част от увеличението цели да се приравнят заплатите в БНБ на средните в търговските банки, каквото е новото изискване в Закона за БНБ.

Централната банка е изчислила, че ръководният й състав трябва да взима поне по 4341 лв. на месец, каквото е нивото на средномесечните възнаграждения в останалите банки. "Специалистите" в БНБ ще получават поне 1938 лв. на месец, а "поддържащият персонал" – минимум 1038 лв.

За изпълнение на това ново изискване в закона централната банка е заделила допълнително в бюджета си за догодина 283 000 лв.

Общо по план тя ще похарчи за персонал през 2017 г. около 1/3 от целия си бюджет, тоест 27.58 млн. лв. За сравнение за 2016 г. по това перо бяха планирани 26.7 млн. лв., а реално се очаква да бъдат разходвани 25.7 млн. лв.

Седмината шефове в БНБ обаче ще запазят заплатите си догодина, става ясно още от бюджета на институцията. Управителят Димитър Радев ще продължи да взима 15 368 лв. на месец, подуправителите Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова – по 13 173 лв., а членовете Боряна Пенчева, Лена Русенова и Елица Николова - по 4391 лв. / mediapool.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 23 Декември 2016 08:35
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.