Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Най-ниската заплата за медицински сестри у нас е 720 лв

„Най-ниската заплата за медицински сестри у нас е 720 лвснимка: nova.bg

„Най-ниската заплата за медицински сестри у нас е 720 лв. За най-високата знам, че е 1500 лв. Направихме много протести. Ще имаме недостиг на професионалисти, тъй като заплатите са ниски и не могат да достигат договорените от синдикатите пари ”, заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Тя е на мнение, че в западните страни заплащането е много по-високо и това тласка професионалистите към работа в чужбина. Най-тежко било положението в Северозападна България, където служителите са малко. А тези, които са на работа, са в предпенсионна възраст и са изтощени.

„През последните 15 години непрекъснато алармирахме какво ще се случи и то се случи. Но това е глобално събитие. Не случайно 2020 година е обявена от СЗО за година на медицинската сестра. Няма интерес към професията медицинска сестра, фелдшер, акушерка в България от чужди граждани. Има единични случаи на украинци с български произход”, алармира Василева.

Според нея заплатите трябва да бъдат увеличени спешно. На среща със здравния министър на специалистите е дадено обещание да се потърси начин за увеличаване на заплащането на труда. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники