Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Иванов: От 1 януари няма да има промяна в цената на топлинната енергия

Иван Ивановснимка: bgnes.comИван Иванов

Категорично мога да заявя за потребителите на топлинна енергия, че от 1 януари няма да има промяна в цената на топлинната енергия. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

„Това ще важи и за високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран начин от българските топлофикации, които се захранват с енергоносител природен газ. Надявам се, че на 30 декември становището ни ще бъде потвърдено с решение на КЕВР, до края на отоплителния сезон няма да бъде променяна цената на топлинната енергия за потребителите, както домакинства, така и бизнес“, каза Иванов.

От друга страна той заяви, че исканията на „Топлофикация-София“ за увеличаване на цената на парното нямат основание при така определеното изменение на цената на природния газ. „Законът е категоричен, че такова основание може да бъде само значително изменение на ценообразуващия елемент. 5% увеличение на цената на природния газ, както предлага КЕВР, не са значително изменение на цената на природния газ. Значително изменение е, когато сериозно се променя цената на крайния продукт на топлинната и електрическата енергия, произведена по високоефективен начин от топлофикациите“, посочи Иван Иванов.

„Булгаргаз“ ще си представят изчисленията в края на първото тримесечие. В момента те имат надзет приход и една значителна част от него ние го компенсираме с около 22 млн. лв. Ако не направим това, значи да ощетяваме потребителите“, обясни председателят на КЕВР.

На 30 декември предстои КЕВР да вземе решение за обсъденото по време на откритото заседание днес становище за близо 5% увеличение на цената на природния газ от 1 януари. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.