Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Износът на бъларски зеленчуци нарасна със 72%

Износът на бъларски зеленчуци нарасна със 72%снимка: uspelite.bg

По данни на Министерство на земеделието износът на български зеленчуци се е увеличил със 72% спрямо миналата година. Статистиката обхваща първите 9 месеца на 2016 г. и сочи, че изнасяме повече краставици, зеле и чушки, като повишение има и при експорта на гъби, тикви и лук.

За периода януари-септември от страната са отпътували към чуждите пазари общо 27,6 хил. тона зеленчуци. Намалял е износът на картофи и домати за сметка на другите изброени култури.

По-слаб е ръстът при експортирането на плодове - 13% за същите девет месеца на 2016 г. Общо 28,2 хил. тона са изнесените български плодове, като най-висок е делът на ягодите и ябълките.

Наблюдава се тенденцията в родните магазини ябълките да са от Полша и Италия, а не наше производство, въпреки че български ябълки се търсят в цяла Европа, като повишен интерес има към био ябълки от страната ни.

При зеленчуците изнасяме основно за Румъния, тъй като пазарът там е голям и местното производство не успява да го запълни. Вносът на домати и лук в България пък основно е от Турция.

Интересно е, че все повече българи търсят родното производство и доказателство за това е успехът на фермерските пазари, организирани в големите градове. / Успелите

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови