Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Износът на бъларски зеленчуци нарасна със 72%

Износът на бъларски зеленчуци нарасна със 72%снимка: uspelite.bg

По данни на Министерство на земеделието износът на български зеленчуци се е увеличил със 72% спрямо миналата година. Статистиката обхваща първите 9 месеца на 2016 г. и сочи, че изнасяме повече краставици, зеле и чушки, като повишение има и при експорта на гъби, тикви и лук.

За периода януари-септември от страната са отпътували към чуждите пазари общо 27,6 хил. тона зеленчуци. Намалял е износът на картофи и домати за сметка на другите изброени култури.

По-слаб е ръстът при експортирането на плодове - 13% за същите девет месеца на 2016 г. Общо 28,2 хил. тона са изнесените български плодове, като най-висок е делът на ягодите и ябълките.

Наблюдава се тенденцията в родните магазини ябълките да са от Полша и Италия, а не наше производство, въпреки че български ябълки се търсят в цяла Европа, като повишен интерес има към био ябълки от страната ни.

При зеленчуците изнасяме основно за Румъния, тъй като пазарът там е голям и местното производство не успява да го запълни. Вносът на домати и лук в България пък основно е от Турция.

Интересно е, че все повече българи търсят родното производство и доказателство за това е успехът на фермерските пазари, организирани в големите градове. / Успелите

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 29 Декември 2016 12:49
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.