Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Износът извън ЕС расте двуцифрено през януари

Износът извън ЕС расте двуцифрено през януари

През януари износът на България за трети страни се увеличава с 12.7% в сравнение със същия месец на предходната година и е на стойност 1.312 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Турция, Египет, Китай, Сърбия и Македония, които формират 52.7% от износа за трети страни.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (73.8%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (24.2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Разнообразни готови продукти, н.д."

Вносът през първия месец от годината се увеличава с 30.8% спрямо година по-рано и е на стойност 1.574 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през януари 2017 г. е отрицателно и е в размер на 262.8 млн. лева.

Като се прибавят и данните за търговията с ЕС общо през януари са изнесени стоки за общо 3.724 млрд. лв. и в сравнение със съответния период на предходната година износът се увеличава с 8.7%.

Внесените стоки са за общо 4.206 млрд. лв., или с 21.2% повече спрямо същия месец на 2016 година.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно през януари 2017 г. и е на стойност 482.9 млн. лева. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.