Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Северозападна България отново е най-бедният регион в ЕС

регионы Болгариирегионы Болгарии

Българският Северозападен район е с най-ниския регионален брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Европейския съюз (ЕС), измерен в СПС - стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните. Стойността на показателя е 29% от средното за общността. Това показват данни на Евростат за 2015 г., публикувани днес.

След него най-зле по покупателна способност е Майот във Франция (31%), Южният централен район и Северният централен район в България (33%) и Североизточният в Румъния (34%).

От общо 19 региона с БВП на глава от населението под 50% от средното за ЕС пет са в България, по четири има в Полша и Унгария, три в Румъния, два в Гърция и един във Франция.

Югоизточният и Североизточният район в България имат БВП на глава от населението, измерен по този показател, в размер на 39% от средния за общността.

В Югозападния български район БВП на глава от населението, възлиза на 76% от средния за ЕС.

По покупателна способност на първо място е централната западна част на Лондон – 580% от средното за ЕС. Следват Велико херцогство Люксембург (266%), Хамбург в Германия (206%), Брюксел (205%) и Братислава (188%). / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.