Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Шефът на КЕВР не очаква цената на газа да повлече тази на стоки и услуги

Иван Ивановснимка: btvnovinite.bgИван Иванов

Въпреки рязкото си повишение, цената на природния газ остава по-ниска от тази по същото време на 2016 г. и близо два пъти по-ниска от тази през 2014 г. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Той е на мнение, че поскъпването няма да се отрази на цените на стоките и услугите: „Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените”.

„Цената на газа беше предопределено, че ще се вдигне по причина на договора с „Газпром”. Той беше обвързан с един 9-месечен период на цените на петролните деривати мазут и газьол. След съгласието между Русия и ОПЕК за намаляване на добивите още от ноември те са на доста по-високи цени”, обясни шефът на енергийния регулатор, като подчерта, че вътрешните фактори не могат да влияят.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.