Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Газовият хъб ще струва до 2.4 млрд. евро

Газовият хъб ще струва до 2.4 млрд. евроснимка: capital.bg

Изграждането на газовия хъб "Балкан" ще струва между 1.4 и 2.4 млрд. евро, като разходите по него ще бъдат покрити от собствени и привлечени средства. Това става ясно от публикувания за дискусия инвестиционен план на "Булгартрансгаз" до 2026 г., срокът за становища по който изтича във вторник. Проектът е в идейна фаза, но е вписан като ключов за компанията, която предвижда да го реализира до 2022 г.

От газовото дружество посочват, че в газоразпределителния център ще могат да постъпват както руски газ от нов морски газопровод, така и от местен добив, газ от Южния газов коридор или от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция. За реализацията на идеята трябва да бъдат използвани съществуващата национална мрежа и капацитетът на "Чирен".

За 2017-2018 г. "Булгартрансгаз" е отделила 1.8 млн. лв. за предпроектното проучване за хъба. Това са 50% от необходимите средства, като останалата част финанснирането вече е осигурена от ЕК, става ясно от плана. Тепърва планът трябва да бъде внесен за разгледаждане и одобрение от енергийния регулатор. Практика, която се повтаря всяка година.

Основна част от инвестициите в хъба ще бъдат свъзани с модернизирането на същестуващата мрежа и изграждането на нови транзитни газопроводи, става ясно от документа.

За следващите две години планираните инвестиции в националната и транзитната мрежа на страната възлизат на почти 136 млн. лева. Компанията ще направи инвестиции и в отклонения на националната мрежа, за да стимулира газификацията в страната, която в момента е на много незадоволително ниво. За реконструкция и модернизация в същия период ще бъдат отделени още 143.8 млн. лева. В периода между 2020 и 2026 г. инвестициите за нови съоръжения и модернизацията на съществуващите ще достигнат почти 360 млн. лева, предвиждат плановете на "Булгартрансгаз".

Потреблението

През миналата година има ръст на вътрешното потребление на газ с 4% и на транзита на природен газ - с 8.2% спрямо 2015 г., става ясно от плана. Една от основните причини е повишение на транзита към Гърция, който през 2016 е бил към 3 млрд. куб. метра - около 70% от потребявания в Гърция газ. Малко над 80% от транзита е насочен към Турция, което е между 35 и 40% от потреблението на газ в съседната страна, а Македония разчита изцяло на транзита през България. Максималният капацитет на транзитната газопреносна мрежа на България е 17.8 млрд. куб. метра годишно. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 26 Април 2017 11:17