Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Въпреки ниските лихви банковите спeстявания продължават да растат

Въпреки ниските лихви банковите спeстявания продължават да растат

Въпреки минималните лихви, депозитите продължават растат и остават предпочитаната алтернатива за спестяване на домакинствата и бизнеса. Това се разбира от последната статистика на Българската народна банка за май.

Тя показва ръст на спестяванията на домакинствата с 5.7%, т.е. до 45.67 млрд. лв. Увеличението е факт, въпреки че доходността от спестяванията на практика вече е сведена близо до нулата. Освен това лихвите по депозитите продължават да падат. За стандартните тримесечни влогове лихвата е 0.07%, а за едномесечните депозити - 0.01%. За едногодишни спестявания само три банки предлагат лихва от 1%. Всички останали са под тази стойност, като се достигат нива от 0.05%.

Така на практика голяма част от банковите депозити вече имат отрицателна лихва заради различните такси за обслужване на сметките, които изяждат и малката печалба за вложителите, отбелязва clubz.bg

Общо депозитите на неправителствения сектор в банковата система са в размер на 69.014 млрд. лв., като годишното им повишение е със 7.6%. През април ръстът беше същият.

Кредитирането също расте, но по-бавно. В края на месеца кредите на неправителствения сектор са 51.62 млрд. лв., което е ръст от 4.7% на годишна база. Ръстът на кредитите при домакинствата е от 5.8% и достигат до 19.13 млрд. лв. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 26 Юни 2017 11:09
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.