Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Доходите са скочили 3.25 пъти за 15 години

Доходите са скочили 3.25 пъти за 15 години

Средногодишният доход на човек от домакинство в България се е повишил 3.25 пъти през последните 15 години, като достига 5167 лв. През периода 2001 - 2016 г. увеличението е било средно с 240 лв. годишно, или с 20 лв. месечно, като все по-голяма част от него се формира от работни заплати. Столицата очаквано е шампион - ръстът на доходите на домакинствата в София и в София област е съответно 4.36 пъти и 4.26 пъти и е двойно по-висок в сравнение с области като Видин и Сливен, където нарастването е от порядъка на 2 пъти.

Това показват данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), представени във връзка със стартирането на нов проект за съвместен геоинформационен анализ на икономически данни. Инициативата е в партньорство с геоинформационната компания "Мапекс".

Различните темпове на нарастване водят и до по-широко разтваряне на ножицата между благосъстоянието на домакинствата в отделните области. Така, докато през 2016 г. средните годишни доходи на човек в София са били 7349 лв., в области като Видин, Кърджали, Сливен, Силистра и Търговище сумата е под 4000 лв. на човек годишно.

Събраните от ИПИ данни показват още, че през изминалите 15 години чувствително се е увеличил и делът на работната заплата в общите доходи на домакинствата. Други източници като пенсии и социални помощи като цяло имат по-малка тежест, но в отделни области като Видин, Кюстендил и Монтана все още формират значителна част от доходите на домакинствата .

Тези различия в бъдеще вероятно ще доведат до допълнително задълбочаване на разликата между най-богатите и някои от най-бедните области, особено такива, в които има застаряващо население и недостатъчно добре развит пазар на труда. "Причината е, че доходите от пенсии не могат да поддържат същия темп на растеж, какъвто виждаме в трудовите доходи", обясняват анализаторите от ИПИ. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 25 Юли 2017 10:47
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.