Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Износът на руска агротехника към България расте

Износът на руска агротехника към България растеснимка: iz.ru

Износът на руска селскостопанска техника към България е нараснал в пъти през първото полугодие на 2017 г., съобщи пред „Известия“ президентът на руската секторна асоциация „Росспецмаш“ Константин Бабкин.

Като цяло според организацията износът на агромашини през първото полугодие на 2017 г. расте един път и половина до 4,1 млрд. рубли (114,8 млн. лв.). Според Министерството на промишлеността и търговията експортът е нараснал заради държавната подкрепа и курса на рублата.

Фермерите в чужбина се интересуват от всички основни видове селскостопански машини, твърди изданието. В Китай търсят техника за производство на фуражи, в Канада – мултифункционални трактори, казват от асоциацията.

Там очакват новите пазари за руска агротехника да са в посока Южна Америка, Северна Африка и Близкия изток.

По данни на асоциацията износът на техника за прибиране е нараснал с 10,3% до 1040 единици, на трактори -  2,2 пъти до 178, за обработката на реколтата след прибирането й - 7 пъти до 407, на почвообработваща техника - със 17,5% до 430.

Износът на агромашини в Узбекистан е нараснал 5,1 пъти, в България и Словакия - 4,5 пъти, в Иран - 2 пъти, в Унгария - със 72%, в Молдова - с 66%, в Украйна - с 64%, в Холандия - с 37%, и в Казахстан - с 34%, казва Константин Бабкин.

Според Министерството на промишлеността ръстът на експорта в обеми е в рамките на 40–47% през първата половина на 2017 г. В Русия излизат съвсем нови, уникални разработки, а качеството се и вдигнало на ново ниво, казват от Министерството.

В Министерството на икономическото развитие обясняват ръста с механизмите за държавна подкрепа при експорт на продукция, различна от суровини, плюс обезценяването на рублата. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники