Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

От началото на 2018 г. газовата връзка с Румъния може да заработи в пълен обем

Тома Петку и Теменужка ПетковаТома Петку и Теменужка Петкова

До края на тази година ще бъде завършена компресорната станция "Подишор" на румънска територия, която ще позволи газовата връзка с България да заработи в пълен обем. Това е съобщил румънският енергиен министър Тома-Флорин Петку на среща в София с българския си колега Теменужка Петкова, се казва в съобщение на пресцентъра.

Предстоящото председателство на България и Румъния на Съвета на Европейския съюз, съвместното сътрудничество в областта на електроенергийния и газовия сектор бяха сред темите, обсъдени днес по време на провелото се шесто заседание на съвместната работна група в сферата на енергетиката между България и Румъния.

"Енергийното сътрудничество между страните ни е на много добро равнище, както в сферата на природния газ, така и в електроенергетиката. Сигурността на енергийните доставки е сред основните приоритети на Европейския съюз, заложена е като приоритет и в управленската програма на настоящето българско правителство", каза министър Петкова по време на срещата. Българският и румънският енергиен министър бяха категорични, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора България-Румъния страните са дали отличен пример за изпълнение целите на Европейския енергиен съюз. Междусистемната газова връзка е важна както за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, така и за развитието на пазара на природен газ в региона, допълниха още те.

В рамките на българо-румънската работна сесия бе обменена информация и по отношение напредъка в офшорното проучване на нефт и природен газ в Черно море. От румънска страна бе проявен интерес за доставка на количества природен газ от местен добив в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.

Двете страни приветстваха възможността за обединение на пазарите за електроенергия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 05 Септември 2017 16:58
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.