Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До юли износът расте с 14%

До юли износът расте с 14%

Общо за ЕС и трети страни през седемте месеца са изнесени стоки общо на стойност 29.8 млрд. лв. и в сравнение със съответния период на предходната година износът се увеличава с 13.8%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Внесените стоки са за 33.192 млрд. лв., или със 17% повече спрямо същия период на 2016 година.

През периода януари - юли 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 18.9% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 10.3 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Русия, Китай, Сърбия, Македония и Египет, които формират 51.1% от износа за трети страни.

Вносът на България от трети страни през седемте месеца на годината се увеличава с 29.9% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 12.1 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

През периода януари - юни 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава с 11.3% спрямо същия период на 2016 г. и е в размер на 16 345.6 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.0% от износа за държавите - членки на ЕС.

Вносът на България от ЕС през периода януари - юни 2017 г. се увеличава с 12.2% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 18 067.5 млн. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно и е на стойност 3.4 млрд. лв.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 12 Септември 2017 13:22
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.