Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Разходите за научноизследователска дейност са намалели през 2016 г.

Разходите за научноизследователска дейност са намалели през 2016 г.

През миналата година разходите за научноизследователска и развойна дейност са 734 млн. лв., което е с 13.7% по-малко в сравнение с 2015 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Намалението на общите разходи за научноизследователска и развойна дейност през 2016 г. спрямо предходната година се дължи в най-голяма степен на сектор "Предприятия", където разходите се намаляват с 86.2 млн. лв., или с 13.8%. В същото време сектор "Предприятия" продължава да бъде най-големият от четирите институционални сектора, в които се осъществява научноизследователска и развойна дейност, с дял от 73.3% от общите разходи. Следват секторите "Държавно управление", "Висше образование" и "Нетърговски организации" с дялове съответно от 21.2, 5.2 и 0.3%.

В структурата на разходите за научноизследователска и развойна дейност по области на науката най-голям относителен дял имат разходите в техническите науки - 57.2%, или 419.5 млн. лв., следвани от медицинските и здравни науки с дял от 19.1%, или 140.3 млн. лв., и естествените науки - 13%, или 95.6 млн. лева.

През 2016 г. персоналът, зает с научноизследователска и развойна дейност, е 25 033 души, което е с 11.3% повече в сравнение с предходната година.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.