Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Икономиката на България е концентрирана в 20 центъра

Икономиката на България е концентрирана в 20 центъра

България има 20 икономически центъра, които привличат капитали и хора и концентрират 86% от произведената продукция, докато две трети от страната е "икономическа пустиня" с неголям брой оазиси, които генерират останалите 14%.

Тази картина очертава обширен анализ "Икономическите центрове в България", изготвен от Института за пазарна икономика и представен днес. Той не е базиран на съществуващото административно деление на страната, а на развитието на икономическите процеси, които надхвърлят границите на областите.

Икономическият център с най-високо заплащане в страната е Козлодуй - средната брутна месечна заплата там е 1465 лв. по данни за 2015 г. Показателят е 25 на сто по-висок от втория в класацията - София, и с 66% над средното за страната ниво. Разликата с Хасково - икономическият център с най-ниско възнаграждение, e 2.3 пъти.

Един от изводите на анализаторите е, че повечето центрове са на юг от Стара планина и между всички тях има "топла връзка" - тоест преливат един в друг. В Северна България икономическите центрове са по-скоро острови на висока икономическа и инвестиционна активност, заобиколени от големи територии със слаба икономика. Обяснението е свързано с цялостното изглаждане на магистралите "Тракия" и "Марица". Липсата на добра инфраструктура в Северна България и на връзки с Южна ограничава потенциала за растеж на оформилите се икономически зони от северната страна на планината - в района на Габрово - Севлиево и Велико Търново. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 18 Януари 2018 16:38
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.