Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Средният доход на човек расте с 9.3% към края на 2017 г.

Средният доход на човек расте с 9.3% към края на 2017 г.

Средният доход на лице от домакинството достига общо 1449 лв. през четвъртото тримесечие на 2017 г., което представлява увеличение от 9.3% спрямо същия период на предходната година. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основен принос за това има повишението на дохода от самостоятелна заетост, който нараства с близо 30% и достига 102 лв. на човек. Работната заплата също расте спрямо същия период през 2016 г., като се е повишила с 9.2% и е вече 781 лв.

Над половината от доходите на населението идват от работната заплата, като делът ѝ е 53.9%. Вторият фактор са пенсиите, който допринася за малко повече от четвърт от общите възнаграждения.

Успоредно с доходите нарастват и разходите на лице от домакинството - с 13.2% на годишна база, достигайки 1368 лв. Повишението идва предимно от разходите за храна и жилище. Принос имат също данъците и социалните осигуровки.

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2017 г. се променя спрямо същото тримесечие на 2016 година. Увеличение се регистрира в потреблението на хляб, месо, месни произведения, кисело мляко, зеленчуци, плодове и яйца. Намалява консумацията на сирене и картофи. Без промяна е потреблението на прясно мляко, зрял фасул и олио.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.