Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Спретнаха ни ювелирна операция за ЧЕЗ, но този път оставки няма да има

Борисов: Спретнаха ни ювелирна операция за ЧЕЗ, но този път оставки няма да има

Премиерът Бойко Борисов определи реакциите около сделката с ЧЕЗ като "толкова хубава ювелирна операция", която е "спретната" на правителството. Той сравни днешните събития с февруарските протести през 2013 г. и обяви, че този път оставки няма да има.

"Някой иска да повтори февруарските събития, по друг сценарий, но със същите изпълнители. Пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания", каза Борисов в парламента, където предостави на депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" секретни документи около сделката, изпратени му от чешкия премиер Андрей Бабиш (бел. авт. - те са внесени в секретно деловодство, за да могат всички депутати да ги прочетат). Според него в обществото се насажда усещането, че по думите му "някой от нас" стои зад Гинка от Пазарджик, но това не било вярно.

"Тоя път оставки няма да има и обещавам на тези хора да ги разнищя докрай", каза Борисов. Той обяви, че няма да даде да петнят репутацията на правителството, "с подобни играчки излиза, че някъде витаем зад подобно нещо". "Тези хора един път са ни сваляли от власт, сега искат да направят същото - този път няма да стане", каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов поиска БНБ да провери българските банки, ангажирани със сделката, без да ги назовава. Като се позова на информация, изпратена му днес от премиера на Чехия Андрей Бабиш, Борисов заяви: "Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми".

По думите на българския министър-председател банките са предоставили на продавача "писмо за комфорт" - в банковото дело това е неформално писмо, издадено от банка, в което се демонстрира желание да бъде подкрепен клиент за краткосрочен заем, ако такъв бъде поискан; това НЕ Е писмо с ангажимент да бъде отпуснат такъв кредит (такава е функцията на т.нар. letter of commitment). "Този комфорт на нас ни създаде огромен дискомфорт", коментира Борисов. Той подчерта, че не назовава имената на банките, защото "законът за банките е много строг", но е внесъл получените от Чехия документи в секретното деловодство на Народното събрание, така че всички депутати да могат да се запознаят със съдържанието им.

Борисов призова президента Румен Радев да пита чешкия си колега Милош Земан и каза, че "част от участниците" ги е виждал на снимка със Земан. Държавният глава определи сделката за ЧЕЗ като схема за скрито придобиване на дружеството. А лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска прокурорска проверка и анкетна комисия. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 28 Февруари 2018 09:46