Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

СОКАР потвърждава намерението си за инвестиции в газоразпределителна мрежа на България

СОКАР потвърждава намерението си за инвестиции в газоразпределителна мрежа на България

Представители на СОКАР са на работно посещение в София, за да обсъдят с българските институции детайли около възможността да участват в развитието на газовия сектор у нас. От азербайджанската държавна нефтена компания потвърдиха намерението си инвестират в газоразпределителната мрежа на територията на България.

Интересът за участие на СОКАР в газификацията на българските градове бе заявен по време на среща в Баку между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев през януари. Азербайджанската държавна нефтена компания вече е инвестирала успешно в този сектор в Грузия и може да приложи опита си и в България.

Представителите на СОКАР поставиха пред българските експерти от Министерството на енергетиката редица въпроси, свързани с нормативната уредба при газоразпределението, помощите за домакинствата, избрали природния газ за енергиен източник, конкурентните предимства на газа спрямо други източници за отопление и други. На среща в Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъдат обсъдени детайли около регулаторната рамка и лицензирането на газоразпределителните дружества.

По време на срещата в Министерството на енергетиката днес министър Петкова информира представителите на СОКАР за напредъка по реализацията на проекта за изграждане на газова връзка Гърция-България.. "Работим упорито, за да въведем в експлоатация интерконектора Гърция-България до края на 2020 г. Проектът е залегнал в управленската програма на настоящето правителство и е със статут на проект от национално значение", каза Петкова.

Мурат Хейдаров, съветник на президента на СОКАР, информира българския енергиен министър за реализацията на проектите ТАП и ТАНАП, като подчерта, че те се изпълняват съгласно утвърдените графици. Очакваме след изграждане на интерконектора Гърция-България първите доставки на природен газ от Азербайджан за Европа да бъдат реализирани през 2020 г, подчерта Хейдаров.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.