Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Теодора Генчовска прие министъра на външните работи на Република Азербайджан

Министър Теодора Генчовска прие министъра на външните работи на Република Азербайджан

Министърът на външните работи Теодора Генчовска прие министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещение у нас.

Визитата бе по повод 30 години от дипломатическите отношения между Република България и Република Азербайджан, установени на 5 юни 1992 г.

Сред темите на разговор по време на срещата бяха общото желание за активизиране на стратегическото партньорство между България и Азербайджан, както и възможностите за задълбочаване на двустранните икономически отношения в сферите на енергетиката, доставката на енергийни ресурси и в други ключови области от взаимен интерес.

,,Високо оценяваме съществуващия активен политически диалог с Азербайджан, който отразява общото желание за задълбочаване на двустранните връзки. Азербайджан е приоритетен партньор за страната ни в региона на Южен Кавказ‘‘, каза министър Генчовска. Тя допълни, че отношенията ни се развиват в атмосферата на приятелство и са издигнати на стратегическо ниво с подписаната през 2015 г. от президентите на двете страни Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан.

Сред останалите теми на разговора бяха и европейската и регионалната сигурност, включително руската военна агресия в Украйна.

,,Руската агресия в Украйна създаде нова геостратегическа реалност, застраши сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. Разчитаме на приноса на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки, което ще допринесе и за засилване на европейската и евроатлантическата сигурност‘‘, заяви Теодора Генчовска.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники