Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Горанов: Време е да се развенчаят митовете, свързани със заменянето на лева с евро

Горанов: Време е да се развенчаят митовете, свързани със заменянето на лева с евроснимка: news.bg

Консенсусът по отношение на еврото със сигурност се е състоял в България. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, предаде репортер на БГНЕС.

Гораонов акцентира на митовете, които трябва да бъдат развенчани, за да могат хората да бъдат спокойни, че позитивите на страната ни от влизането в Еврозоната ще е в полза на държавата.

„Искам да развенчая някои от основните митове, които се разпространяват за членството на България към Еврозоната. Един от тях е свързан с нарастване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има такъв шок. Вторият мит е опитът на някои условно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност напротив - така България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в Еврозоната ще увеличи възможностите на държавата и на БНБ да участват по- активно в паричната политика“, каза министър Горанов.

Той коментира още, че от всички държави членки в Еврозоната България е единствената държава, която от съществуването на еврото, е отговаряла на критериите за него и, че странната ни е по-добър член в Еврозоната от останалите държави.

„Друг мит е, че приемането на еврото ще застраши нашата конкурентоспособност. България показа засилена интеграция в последните години и данните, че приемането на еврото няма да застраши нашата конкурентоспособност, са показани от всички макроикономически показатели“, допълни той.

Министър Горанов е категоричен, че опасението на хората, че след приемането на еврото България може да се превърне във втората Гърция е несъстоятелно, тъй като макроикономическите показатели по развитие и конкурентоспособност са в полза на България пред Гърция. Горанов уточни, че единственият показател, по който гърците ни превъзхождат, е БВП на глава на населението. Но през последните години България е допълнила 10 пункта, а Гърция е отстъпила с 27 пункта по този показател. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники