Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Защо се подготвя ново райониране на България

Один из вариантовОдин из вариантов

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи миналата седмица на депутати варианти за ново райониране на България. Не става въпрос за административна реформа, а за преодоляване на несъответствия с изискването на Евростат населението във всеки район да не е под 800 000. Такова несъответствие има основно в Северозападна България, но се очаква до 2 години да настъпи и в Северният централен район. Моментът на новото райониране също не е случаен. Решение е необходимо до края на годината заради подготвяната нова седемгодишна бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 г.

Същинските преговори за новата бюджетна рамка се очакват през май, а един от големите въпроси около нея ще е Кохезионната политика. Средствата за тази политика са застрашени от съкращения, поради предстоящото напускане на ЕС от Великобритания, а връзката между европейските пари за сближаване и новите райони на България е съвсем пряка. Т. нар. райони за планиране или статистически райони на ниво NUTS-2 по европейската класификация се обособяват основно за статистическо отчитане на териториалните единици, съгласно изискванията на Евростат. Но това деление се използва също за разработването на Кохезионната политика на ЕС и разпределянето на средствата по нея.

Българското правителство си поставя и целта, чрез новото деление да създаде и условия за нова регионална политика, при която тя да престане да е допълнение към секторните политики и да допринася за едно по-балансирано развитие на съответните териториални единици. При сегашния програмен период това не е така и се наблюдава концентрация на ресурси основно в големите градове, при което населението на периферните намалява.

Последното явление има потвърждение в обявената най-нова статистика за българските градове. През миналата година има увеличение на населението в пет областни центъра, а от общо 257 български града увеличение на населението е регистрирано само в 25, като най-голямо е то в столицата София. Същевременно градовете с население под 1000 души са се увеличили с един и станали вече шест. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.