Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Под прага на бедност са били 23.4 на сто от българите през 2017 г.

Под прага на бедност са били 23.4 на сто от българите през 2017 г.

През 2017 г. линията на бедност общо за страната e 351.08 лв. средномесечно на човек от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 665.3 хил. души или 23.4 на сто от населението на страната, съобщи Националният статистически институт, цитиран от БТА.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 13.9 на сто, а относителният дял на бедното население нараства с 0.5 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, за преобладаващата част от населението е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58.7 на сто за 2017 г.).

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 65.6%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за лицата с основно образование и над 7 пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е 1.8%.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники