Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Газът поскъпва с 10% от юли, токът с около 5%

Иван Ивановснимка: dnevnik.bgИван Иванов

Цената на природния газ ще бъде повишена с около 10% от 1 юли, показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който трябва да бъде окончателно приет до края на месеца. Заедно с него ще поскъпне и електроенергията. Прогнозите на експерти са, че увеличението може да бъде средно в рамките на около 5 на сто.

Експертите от работната група на КЕВР все пак са орязали искането на държавната "Булгаргаз", която преди месец подаде заявка за увеличение от 18%. Компанията мотивира исканото поскъпване с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари - съответно с 11% на мазута и с около 11.5 на сто на газьола. Това от своя страна би довело до повишаване на доставните цени на "Газпром Експорт" с около 11.5 на сто. Както и при случаи обаче експертите на КЕВР смятат, че "Булгаргаз" има надвзет приход от минали периода и затова поскъпването няма как да бъде толкова голямо.

"Ще се постараем да вземем справедливо решение, но не можем да променим цени, по които природният газ достига до територията на страната и са от външен доставчик", призна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той добави, че действително цените на суровия петрол и на природния газ на международните пазари поддържат твърде високи нива.

Въпреки че цената на газа и сега ще бъде увеличена с по-малко от поисканото, нагоре ще тръгнат и цените на тока, парното и топлата вода. Причината е, че по закон цените на топлофикациите трябва да се преизчислят, ако в цената на природния газ има промяна с повече от 5%. Какви точно ще бъдат новите цени все още не е ясно. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.