Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

650 лв. минимална заплата до края на мандата на ГЕРБ

650 лв. минимална заплата до края на мандата на ГЕРБснимка: bnr.bg

Средната заплата в България ще стане 1500 лв., а минималната 650 лева до края на мандата на ГЕРБ. Това заяви премиерът Бойко Борисов на международна конференция в София, на която беше даден старт на Алианса за сближаване на заплатите в Европа.

Той напомни, че заплатите у нас растат с 11,8% годишно. “Преди години, когато канехме инвеститори, им казвахме – елате, защото имаме евтина работна ръка. Сега казваме – елате, защото имаме квалифицирана работна ръка”, подчерта премиерът. По думите му се е променила не само структурата на икономиката ни, но има и стабилен ръст от около 4% годишно.

Той упрекна развитите държави в Европа, че са източвали работната ръка от страни като Полша, Унгария, Румъния и България, примамвайки ги с високи заплати. “Сега никой не протестира срещу българските лекари и медицински сестри, които работят на Запад, а викат – вземете си циганите”, заяви Бойко Борисов. По думите му този отлив е довел до застаряващо население и нискоквалифицирани кадри на пазара на труда у нас. Сега синдикатите искат да вдигнем пенсиите, но системата не го позволява, подчерта премиерът.

Заместник социалният министър Зорница Русинова подчерта, че въпреки че доходите у нас са ниски, минималната заплата се е повишила с над 43% миналата година, а средната – с близо 12 на сто. И допълни, че правителството си е поставило за цел този ръст да продължи.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров допълни, че производителността на труда в индустрията в България се различава драматично с тази в Германия например. У нас един работник генерира 11 400 евро на година, а в Германия – 74 000 евро. Разходите за един работник на година в България са 5 700 евро, а там – 55 000 евро.

Средната заплата в България е 542 евро преди данъци, а в Дания – 5191 евро. Тоест българите получават 10 пъти по-малко от датчаните. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция в София. Когато махнем данъците, тъй като там са по-високи, разликата става 3 пъти, допълни той. Между България и Унгария разликата в заплатите е 20%. Димитров беше категоричен, че получаваме по-малко, отколкото произвеждаме.

Според него в България в момента имаме икономическата възможност заплащането да стигне до 60 процента от средноевропейското през паритетна покупателна способност до четири години. Това според него е психологическата граница, в която гражданин на Европа се чувства част от общността. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.