Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България влиза в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната до 1 година

България влиза в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната до 1 годинаснимка: bnt.bg

След 5-часово заседание в Брюксел Еврогрупата даде зелена светлина за членството на България в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната.

В групата влизат финансовите министри на страните от еврозоната и ръководителите на Европейската централна банка.

В рамките на следващите няколко дни България ще подаде заявление за присъединяване към Механизма за тясно сътрудничество с Европейската централна банка.

Това означава тясна координация между Българската народна банка и Европейската централна. След заявлението ще последва участие на България в Единния надзорен механизъм, който предвижда строго наблюдение на големи български банки. На специална пресконференция еврокомисарят за финансовата стабилност Валдис Домбровскис и президентът на Еврогрупата Марио Сентено изразиха увереност, че целият подготвителен процес ще отнеме 1 година, преди България да влезе в Банковия съюз и валутно-обменния механизъм ЕРМ 2, известен като "чакалнята на eврозоната".

Валдис Домбровскис, еврокомисар за финансовата стабилност: Днес ние приехме стратегията на България да се присъедини към ЕРМ 2 и Банковия съюз едновременно. Вярно е, че интеграцията в eврозоната също означава и присъединяване към Банковия съюз. Приветстваме балансирания и добре подготвения пакет за предварителни ангажименти, представен от България, за да подсигури успешно влизане в ЕРМ 2 и като крайна цел - членство в eврозоната. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.