Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В периода април-юни икономиката расте с 3.4%

В периода април-юни икономиката расте с 3.4%


През второто тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 25 913 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 13 249 млн., като на човек от населението се падат 1 882 евро. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.4% на БВП през второто тримесечие на 2018 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.8% спрямо първото тримесечие на 2018 година.

Основен принос за регистрирания годишен растеж имат индивидуалното потребление - с ръст от 5%, бруто образуването на основен капитал - с ръст от 4.6%, и колективното потребление на държавното управление - с ръст от 2.3%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 1.7%, а вносът на стоки и услуги - с 4.3%.

На годишна база брутната добавена стойност се увеличава с 3%, движена от операциите с недвижими имоти, които отбелязват ръст от 7.2%, финансовите и застрахователни дейности с ръст от 6%, строителството - с 5.9%,

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.