Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българите са похарчили над 2 млрд. лв. за цигари през 2017 г.

Българите са похарчили над 2 млрд. лв. за цигари през 2017 г.снимка: dnevnik.bg

През 2017 г. българите са похарчили 1.07 млрд. евро за цигари, което прави малко повече от 2.1 млрд. лева. Това показват данните на европейската статистическа агенция Евростат, като се подчертава, че става въпрос само за тютюневи изделия и по този начин електронните цигари и новата технология за тютюнопушене чрез нагряване не са включени в проучването. За сравнение бюджетът на здравната каса за 2019 г. е 4.3 млрд. лв.

Спрямо 2016 г. се отчита леко покачване на разходите за цигари с около 40 млн. евро. През 2015 г. българите са похарчили 990 млн. евро за тютюневи изделия. През 2007 г. - десет години преди последното изследване на Евростат, харчовете за цигари са 875 млн. евро. През почти всички тези години обаче акцизът върху цигарите растеше, а с това и крайната им цена. Това доведе и до ръст в потреблението на контрабандни цигари.

Най-много пари за тютюневи изделия са отделили в Германия – 28 млрд. евро (с доста по-голямо население и по-високи цени на цигарите - бел. ред.), а най-малко в Естония – 300 млн. евро. Общо похарчените средства за цигари от жителите на Европейския съюз за 2017 г. възлизат на 152 млрд. евро.

От общите разходи на едно българско домакинство 3.2% са за цигари. По този показател страната се нарежда на пето място в Европейския съюз при среден показател за ЕС от 1.8 на сто от разходите на семейния бюджет.

Пред България се нареждат Люксембург, Чехия, Унгария и Кипър. Там съответно едно домакинство заделя от бюджета си 5.6%, 4.3%, 3.6% и 3.3% за тютюневи изделия. В същото време заради разликата в доходите в отделните страни и в цените на цигарите този процент сам по себе си не е показателен.

Най-малко от бюджета си за цигари през 2017 г. са отделили домакинствата във Финландия и Швеция с 1.3 и 1.4 на сто.

Пак по данни на Евростат за 2017 г. българите са похарчили и над 1 млрд. лева за алкохол. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.