Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланикът на Беларус: Страните ни имат потенциал за икономическо сътрудничество

Посланикът на Беларус: Страните ни имат потенциал за икономическо сътрудничество

На първо посещение в Плевен от началото на своя мандат пристигна посланикът на Беларус у нас Н. пр. Александър Лукашевич. Дипломатът беше придружаван от народния представител Васил Антонов – член на парламентарната група за приятелство между България и Беларус, първия секретар Александър Антонов и първия секретар по търговските въпроси Леонид Хиневич при посолството.

Активизирането на икономическите отношения между двете страни беше основна тема на разговорите по време на среща с кмета на Община Плевен Георг Спартански. Стокооборотът възлиза на 113 млн. долара годишно, което не е желаният резултат, посочи посланикът. Но нашият бизнес заявява интерес към бутилиране на български вина и към пресни български плодове и зеленчуци. Тези продукти са добре познати у нас и нямат нужда от допълнителна реклама, убеден е дипломатът. Той предостави списък на фирми, които са готови да работят с български партньори. Наши представители ще бъдат поканени на икономически форуми, които ще се проведат в градовете Гомел, Брест, Могильовск, планира се и среща на побратимените градове от двете страни. Това са целенасочени стъпки за възраждането на общите бизнесконтакти, разказа Александър Лукашевич.

По време на срещата бяха обсъдени и партньорските връзки между Плевен и град Брест. Брестката свободна икономическа зона е също добра възможност за икономическо сътрудничество, от която вече се възползват някои български градове, към които Плевен може да се присъедини.

Здравният туризъм е друга перспектива, която се разкрива, защото Беларус се интересува от оздравителни бази най-вече за деца, посочи още по време на разговорите посланик Лукашевич.

Със сигурност тази среща няма да бъде последна, защото и в България, и в Беларус има воля за оживяване на бизнесконтактите, бяха единодушни участниците в срещата.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.