Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

КЕВР реши: Газът поскъпва с 0,83% от 1 април

КЕВР реши: Газът поскъпва с 0,83% от 1 април

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова цена на природния газ за второто тримесечие на годината. Тя е с 0,83% по-висока и при това положение няма да се отрази на сметките за парно, топла вода и ток, посочиха от регулатора.

За битовите и за стопанските потребители, ползващи природен газ, реалното увеличение ще бъде около 0,5%, тъй като останалите компоненти, формиращи цената на услугата – цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.

Тъй като промяната е под 5 на сто, тя няма да се отрази на сметките за парно и топла вода.

Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР се съобразява с условията, залегнали в действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт". В ценообразуващата формула по договора се отчита движението на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, на световните пазари за последните 9 месеца. При определяне на цената се отразяват и промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 28 Март 2019 13:38