Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петкова: Има възможност за предоговаряне на цените с "Газпром Експорт"

Теменужка Петковаснимка: bgnesagency.comТеменужка Петкова

"Булгаргаз" прави анализ на пазарната ситуация, тъй като има възможност за предоговаряне на цените с "Газпром Експорт". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в заседание на парламентарната комисия по енергетика, предаде БТА.

Министър Петкова уточни, че този въпрос е свързан именно с ангажимента, който руската компания е поела, цените да бъдат предоговаряни периодично при условия, които са свързани с цената на природния газ на определени борси.

"За да се възползваме от тази възможност, трябва да се направи един много подробен анализ, за да се види дали са настъпили тези предпоставки. Това, което мога да ви кажа към настоящия момент е, че колегите от "Булгаргаз" правят анализ на пазарната ситуация. Считаме, че има такива възможности, да се пристъпи към прилагането на тази клауза от това споразумение", обясни Петкова.

Според утвърдената в ангажимента процедура при наличие на такива пазарни условия, се нотифицира "Газпром Експорт" и се дава старт на преговорите, като съответната страна обявява каква цена смята, че трябва да бъде постигната.

"Оттук нататък те дават своя отговор. Ако има несъгласие между страните, се отива към арбитраж. Каквото прецени арбитражът, това е финалното решение", обясни Петкова.

Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" обясни, че до края на 2018 г. цената за българския пазар е била конкурентна. "Считано от началото на 2019 г. цените на борсовите пазари започнаха своя спад. Естествено ние разполагаме с надеждна информация, изготвили сме анализ и сме на финалната права", увери той.

"Уверявам ви, че ние ще направим всичко възможно, за да постигнем максимално изгодни условия за българските потребители", каза още Павлов. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники